2020-11-21 07:50:43• hírek • Agerpres

Évente 16.000 gyermek esik áldozatul bántalmazásnak, elhanyagolásnak, kizsákmányolásnak

Péntek este kék színnel világították meg a Cotroceni-palotát a gyerekek jogainak nemzetközi világnapja alkalmából. Fotó: presidency.ro
Péntek este kék színnel világították meg a Cotroceni-palotát a gyerekek jogainak nemzetközi világnapja alkalmából. Fotó: presidency.ro

Évente 16.000 gyermek esik áldozatul bántalmazásnak, elhanyagolásnak. kizsákmányolásnak, vagy az erőszak más formájának, jelentette ki pénteken Klaus Iohannis államelnök, hangsúlyozva, hogy minden eszközt fel kell használni a traumák megelőzésére.

'A stigmatizáció, diszkrimináció és a bántalmazás sajnos valós, és súlyos problémák, melyeket nem lehet tolerálni! Évente 16.000 gyermel esik áldozatul bántalmazásnak, elhanyagolásnak. kizsákmányolásnak, vagy az erőszak más formájának. Kötelességünk tudatosítani a traumákat, amelyeken ezek a gyerekek átmennek, és minden eszközt - akár törvényes eszközöket is - fel kell használni, hogy ezeket a bántalmazások megakadályozzuk. A gyermeket nem szabad verni!' - fejtette ki Iohannis a Cotroceni-palotában, a Mădălina Turzával, az országos gyermekjogvédelmi és örökbefogadási hatóság elnökével és Andreeas Novacovici-csal, az állami gondozott fiatalok tanácsának elnökével tartott megbeszélését követően.


Az államfő értékelte, hogy a civil szféra szorosan együttműködik az országos gyermekjogvédelmi és örökbefogadási hatósággal.


Minden gyermeket óvni kell és egyenlő esélyben kell részesíteni, hogy potenciálját elérhesse, a gyermekek érdekeit folyamatosan szem előtt kell tartania mind az intézményeknek, mind az állampolgároknak - hangsúlyozta Iohannis.


A megbeszélésen többek között az állami gondozásban lévő gyerekek különböző - így egészségügyi - szolgáltatásokhoz és oktatáshoz való hozzáféréséről, szakmai képzéséről volt szó.


'A román társadalom fejlődése nem lehet fenntartható fejlődés, ha nem ruházunk be az oktatásba, illetve a gyerekek és fiatalok jogainak védelmébe. Ez kell hogy legyen a megközelítés akkor is, amikor a finanszírozásról beszélünk. A gyerekek és a fiatalok védelmét biztosítani kell törvényileg is a bíróságokon, mindenfajta bántalmazást és erőszakot szigorúan meg kell büntetni' - hangsúlyozta az államfő.


Iohannis emlékeztetett, hogy péntek este kék színnel világítják meg a Cotroceni-palotát a gyerekek jogainak nemzetközi világnapja alkalmából.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: